Starší vydání občasníku
Suroviny:
500 g špaldové mouky, 1 kostka čerstvých kvasnic, 200 ml vlažného mléka, 1 čajová lžička cukru, hrst oloupaných dýňových semínek, 1 šálek cca 150 ml pesta z bršlice, 1 vejce, sůl a pepř k dochucení
Suroviny pro nátěrku:
6 hrstí bršlicových mladých lístků, 1 stroužek nebo podle chuti česneku, 1 až 2 vejce, sůl, pepř, sušené měsíčkové okvětní lístky pro ochucení
Postup:
Kvasnice necháme v malé mističce ve vlažném mléce smíchaným s cukrem vzejít.
Do mísy nasypeme asi polovinu mouky, vzešlé kvasnice a uhněteme těsto. Pak vmícháme dýňová semínka, pesto, vejce, sůl a pepř. Pokud je těsto příliš tuhé můžeme vmíchat ještě lžíci oleje. Na teplém místě necháme přikryté těsto asi hodinu odpočinout. Poté na pomoučeném vále znovu prohněteme a rozválíme na placku, kterou položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Na placku naneseme nátěrku. Tu připravíme nasekáním bršlicových listů a jejich smícháním s rozetřenými stroužky česneku, vejcem, solí, pepřem a měsíčkovými okvětními lístky. Necháme 10 minut odpočinout.
V mezičase si nahřejeme troubu na cca 180 ° C a placku pak pečeme cca 35 minut.
V sezóně můžeme placku připravit také v rajčatové verzi.