Suroviny na těsto:

250 g změklého másla, 180 g cukru, 5 vajec (můžeme samozřejmě použít i žloutek s bílkem z vyfouklých vajíček), 1 čajová lžička skořice, špetka namletých hřebíčků, 1 čajová lžička nastrouhané pomerančové kůry, 250 g polohrubé mouky, 100 g nastrouhaných lískových oříšků, 1 balíček prášku do pečiva, 100 g lískového marcipánu, 100 g škrobu, 50 g hořké čokolády

Suroviny pro náplň a nazdobení: 500 g višňové marmelády, 750 ml šlehačky De Luxe na ozdobení, v sezóně lískové oříšky a jedlé květy například fialka, hluchavka, plamenka, sléz nebo levandule

Suroviny pro lískový marcipán: 500 g lískových oříšků (mohou být i odslupkované) získaná hmota je pak světlejší, asi 700 g moučkového cukru (cukru by mělo být zhruba objemově stejně jako najemno namleté masy lískových oříšků), růžová voda (viz. recept z Občasníku 9-10-16), mandlová esence

Postup přípravy korpusu: Nejprve ušleháme v míse máslo do pěny a postupně za neustálého míchání přidáváme jednotlivě vejce. Dále pak podmícháme koření, mouku, škrob, prášek do pečiva, nastrouhané lískové oříšky, na kostičky nakrájený lískový marcipán a nastrouhanou hořkou čokoládu. Takto připravené těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme předtím vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 160⁰C asi 1 hodinu. Pomocí špejle provádíme kontrolu zda je již korpus propečený. Při zapíchnutí špejle do korpusu a po jeho vytažení by nemělo na špejli ulpívat žádné těsto. Po upečení nechat vychladit.

Příprava lískového marcipánu: Lískové oříšky rozemeleme v mixéru najemno a nasypeme do mísy. Přidáme moučkový cukr a právě tolik růžové vody abychom vypracovali jemnou masu, která se nám nebude trhat. Lepší je přidat na začátku hnětení menší množství růžové vody a přidávat ji až podle vznikající konzistence hmoty. Hněteme rukama do jemné konzistence. Během hnětení ještě přidáme do hmoty asi 10 kapek mandlové esence.

Zhotovení vlastního popelčina dortu: Upečený korpus prokrojíme nožem s dlouhou střenkou nebo nití na tři díly. Na horní vrstvu spodního dílu namažeme vrstvu višňové marmelády a vrstvu našlehané tuhé šlehačky a pokryjeme druhým prokrojeným dílem korpusu. Horní vrstvu druhého dílu opět namažeme višňovou marmeládou a ušlehanou šlehačkou a položíme třetí díl korpusu. Nyní rozválíme marcipánovou lískovou hmotu na kolo o průměru asi 45 cm, tak abychom jím mohli celý dort pokrýt. Nyní už jen dozdobíme podle vlastní fantazie. V sezóně by určitě neměly chybět lískové oříšky nebo jedlé květy, jako například fialky, hluchavky, plamenky, sléz nebo levandule. Dobrou chuť.

 

popelcin dort

 

 

 

 

 

 

Text (recept) + foto: vlastní

Joomla templates by a4joomla