Tipy
Tak co Vy na to? To se nám myslím opravdu povedlo. Pomocí vlastních sil a dovednosti jednoho z nás, jsme mohli náš vánoční strom předvést v téhle kráse. Pravdou je, že takhle si to asi každý dovolit nemůže. Ale vlastně proč ne? Možná ještě zítra a nebo příští rok si pozvete nás a my Vám se zdobením ve výšce pomůžeme.
Stejně tak jako to jde Slávkovi se zdobením, jde mu to i se zdravotním průřezem stromů. A stejně tak jako to nám holkám šlo s vymýšlením vánočních ozdob pro zvířátka, jde nám to i při tvorbě a péči o zahradu a při vymýšleních nových receptů a receptur.
A zvířátka si taky přijdou na své . Do vánočních hvězd jsme pro ptáčky nasypali zrníčka a jiné dobrůtky a veverky při své zvídavosti určitě najdou v krápníkových koulích schované oříšky. A pro všechny pak ještě nášup z bramborového řetězu.
Při přípravě luštěnin je dobré používat tzv. techniku namáčení. To znamená, že je nejlépe přes noc namáčíme do minimálně trojnásobného množství vody, ke kterému přidáme jednu čajovou lžičku Natronu (jedlé sody). Tuto vodu pak slijeme a nepoužíváme dále k vaření luštěnin.
Máte-li na pozemku ořešák královský, tak vězte, že nejde jen o strom, který plodí jedlé ořechy. Již naši předkové si ho záměrně vysazovali v blízkosti obydlí a stájí. Látky tříslovinové povahy, silice a hořčina Juglon, které jsou obsaženy v podstatě v celé rostlině a zejména v listech a kůře totiž působí baktericidně, virocidně, insekticidně a fungicidně. V parných letních dnech posloužil nejenom stínem košaté koruny, ale i oblakem látek, které držely všechny nechtěné dotěrné v dostatečné vzdálenosti od obydlí a vývarem s listí se potíral dobytek ve stájích, aby je neobtěžoval. A to nejsou všechny jeho přednosti, těm se budeme věnovat někdy příště ve speciální části věnované tomuto statnému stromu.
Jakoby to pro nás příroda už dopředu měla vymyšleno. Ale vlastně proč jakoby. Určitě. Vždyť ta hojnost, pestrost, barevnost a mnohotvárnost všech podzimních plodů (listy stélezelených rostlin jako jsou jehličnany nebo břečťan nevyjímaje) přímo vybízí vytvořit si nějakého toho podzimního dynínka (strašidýlko) ke zkrášlení okenní tabulky, dušičkový věneček nebo netradiční vánoční kytici a vánoční ozdoby.
Poradíme vám jaké nářadí si musíte přichystat a povedeme vás při výběru přírodního materiálu, ale fantazii určitě meze neklademe.
Tedy tady je návod na čtyři výtvory z mnoha možných
Klíšťata nemusí kokosový olej. Nevoní jim. Zhotovte si tedy takovýto repelent sami. Použijte kosový olej v bio kvaliě (k dostání v lékárnách nebo specializovaných prodejnách s bioprodukty). Pro hojivý a zklidňující účinek přidejte třeba listy jitrocele.
Rozpulte menší meloun a vydlabejte ho. Dužinu přímo skonzumujte nebo použijte k přípravě bowle. Půlky pak můžete použít na připravované bowle nebo k servírování jiných ovocných dobrot nebo nápojů. Po použití pak jednoduše zkompostujte nebo naložte na sladkokyselo.
Někdy se to tak stane a jsme nuceni sáhnout na život jednoho z našich stromů. Hezkou památkou na něj jsou například kusy kmene, položené u sebe tak, že vytvoří malé posezení na Vašem oblíbeném místě. Zároveň tím uděláte něco i pro ostatní osadníky zahrady, především ptáčky a hmyz.
Poražené kusy kmene, nezbavené kůry umístíme na oblíbené místo, které má sloužit k příležitostnému posezení. Musíme je podložit kusy kameny, tak aby nestály na hlíně, tím zpomalíme jejich zetlení. Kůra po čase postupným vysycháním a působením hmyzu odpadne sama.
Nebojte se použít i vykotlané kmeny – díru ve stolečku můžete vyplnit plastovým květináčem a čekat jaké překvapení Vám z něj na jaře vyroste. Zpěvní ptáci, kteří se tady také chodí rádi posilnit zde zasenou semínka někdy až nevídaných rostlin. Pokud nemáte rádi překvapení, zasaďte do květináčku rostlinky podle libosti. Třeba lichořeřišnici. Tou si pak můžete zdravě ozdobit přinesenou svačinku.
Suroviny: kopřiva dvoudomá nať, voda
Postup: Do plastového kbelíku napěchujeme posekanou kopřivovou nať a zalijeme po okraj studenou vodou. Necháme 24 hodin na chladném a tmavém místě vyluhovat. Nepřekračovat uvedenou dobu. Z výluhu by za teplejšího počasí mohla být již jícha. Výluh přefiltrujeme přes síto a nalijeme do postřikovací láhve. Postřik provádíme za bezvětrného počasí v ranních hodinách, aby mohl během dopoledne pomalu na pupenech a listech zaschnout.
Výluh obsahuje mimo jiné kyselinu křemičitou, která podporuje zdravý růst silného rostlinného pletiva a předchází plísňovým onemocněním. Postřik můžeme provádět pravidelně po třech týdnech nebo podle potřeby. Ne za deštivého počasí!
Kombinace: miříkovité (mrkev, petržel, pastiňák) a cibule
Silice cibulové natě (allin, allicin) vytvářejí ochranný neviditelný závoj, který nevoní pochmurnatce mrkvové a éterický olej obsažený v mrkvové nati zase nemá v libosti květilka cibulová.
Kombinace : vikvovité (fazole, hrách) a saturejka
Nejenže saturejka svými éterickými oleji (karvakrol, cymol) odpuzuje nechtěné návštěvníky a plísně, ale také je hned po ruce pokud budete luštěniny tepelně upravovat.
Kombinace: tykvovité (patizon, dýně, cuketa ) a měsíček
Vysejte směrem k západu malé políčko měsíčku, ten může ostatně tancovat všude v záhonech. Po odkvětu tvoří jeho stvoly „ zvýšený záhon“, přes který se výhony mohou pnout a jsou tak lépe vystaveny teplým slunečním paprskům. Pár zbylých květů vytváří neustále malý ochranný oblak a výhony mají tak také menší kontakt se zemí, což omezuje rozšíření plísňové nákazy a hniloby.
Vykuřování patřilo odpradávna v nejrůznějších formách a napříč kulturami ke každodennímu životu. K těm nejznámějším patří např. Delfská věštírna, kouření indiánské dýmky míru nebo kouř vycházející z komína Sixtínské kaple jehož barva napovídá zda byl již papež zvolen. Jde o spojení všech čtyř elementů země, ohně, vzduchu a vody.
Obvzvlášť použití pryskyřic (úžasný koktejl terpenů) včetně té nejvzácnější z kadidlovníku (Boswelia) nejenže prostor mysticky provoní, ale hlavně dezinfikuje. Stejně dobře lze ale vykuřování použít i ke konzervaci a provonění některých potravin. Například maso vykouřené bukovými hoblinami nebo jalovcovými větvemi získá na trvanlivosti a chuti.
Pokud jde o vlastní proces, jedná se o pomalou přeměnu kapalných a tuhých rostlinných látek na látky kapalné a tuhé rozptýlené v plynu (kouř) za pomocí tepla.
Bylin, koření, vzácných dřev a pryskyřic, které lze k vykuřování použít je na celou knihu. Zmíním jednu zajímavou domácí zapomenutou rostlinu přímo z čarovnými účinky. Mnozí ji považují za obtížný plevel – jde o pelyněk černobýl.