Tak jako kdysi dal benátský hoteliér Giuseppe Cipriani svému pokrmu, jehož barevná kombinace červené a bílé mu připomínaly díla stejnojmenného malíře název Carpaccio dovolili jsme si barevnou kreaci podle našich barev nazvat Vezádačo.

vezdadaco

Suroviny pro zhruba 4 porce

květy brutnáku (různých odstínů modro-fialové barvy), asi 400 g žluté řepy, asi 300 g vlašských jader, asi 150 g krystalového cukru, kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče, pár okvětních lístků měsíčku lékařského, pár listů lichořeřišnice nebo polníčku, panenský olivový olej, asi 3 polévkové lžíce vinného octa, sůl, pepř na dochucení

Postup přípravy:

1. Syrovou omytou řepu oloupeme (slupky lze dobře použít na Křupíky – viz recept z občasníku září-říjen 2016) a nakrájíme na velice tenké plátky.

Plátky naložíme do nálevu připraveného z vinného octa, panenského olivového oleje, soli a pepře. Nyní si připravíme pomerančový cukr, ve kterém pak později orestujeme kousky vlašských jader.

2. Příprava pomerančového cukru: Pomeranč důkladně omyjeme a necháme uschnout. Poté z něj ostrouháme na struhadle kůru. Tu smícháme a dobře promícháme spolu s krystalovým cukrem. Cukernou směs pak rozprostřeme na plech a necháme při teplotě asi 150°C zhrudkovatět. Hrudkovatění provádíme tak, že směs průběžně kontrolujeme a protřepáváme.

Pomerančový cukr si můžeme připravit i do zásoby a uchovávat k pozdějšímu použití v dobře uzavřené sklenici na tmavém, suchém a chladném místě.

3. Na pánvi orestujeme jádra vlašských ořechů spolu s pomerančovým cukrem. Restování provádíme krátce na mírném ohni. Jinak by došlo k přílišnému zhořknutí masy.

4. Servírování Vezádáča: Na talíř poklademe porci naložených plátků žluté řepy, přidáme orestovaná vlašská jádra, pár okvětních lístků měsíčku a listů lichořeřišnice a dozdobíme asi 5 květy brutnáku.

A pro toho kdo si chce v blížících se dlouhých podzimních a zimních večerech trochu pohrát, je možná i zimní varianta. To pak na paletě barev nahradíme fialovomodré odstíny brutnáku, povařenými nudličkami červeného zelí, oranžovou barvu, květů lichořeřišnice například oranžovou barvou fermentované mrkve (viz recept z občasníku červenec-srpen 2017) a zelenou pak například na plátky nakrájenou růžičkovou kapustou.

 

Tex + recept + foto: vlastní

Joomla templates by a4joomla