Recepty a receptury
Suroviny:
nezralé smrkové pašištičky sbírané letost nejlépe při stoupajícícm měsíci ve znamení Býka (10.6.-11.6.) a v listových dnech Raka (14.6.-15.6.), obecně se hodí pro sběr všech bylin obzvláště čas úplňku a měsíce ve Štíru (letos 27.5.-29.5.), alkohol minimálně 50%
Postup nakládádní a způsob využití:
Předem připravené sklenice (čisté a vypařené) naplníme až po okraj smrkovými pašištičkami, zalejeme až po hrdlo alkoholem a uzavřeme. Necháme minimálně 3 týdny na světlém a teplém místě táhnout. Poté uložíme do tmavší a chladnější místnosti a necháme uležet. Nejlépe proležené pašištičky jsou asi po jednom roce. Tyto pak i s nálevem, který obsahuje vysoký podíl vyextrahovaných látek terpenické povahy (dezinfikující a působící zejména protiplísňově) používáme k přípravě zálesáckých pokrmů. Nejlépe se hodí k přípravě omáček z hovězího nebo masa spárkaté. Tak dobrou chuť Rumcajsové, Manky a Cipískové.
Text + nápad + Foto: vlastní