Suroviny pro těsto:

200 g polohrubé mouky, 75 g cukru, 75 g másla nebo margarínu, 1 vejce, ½ balení prášku do pečiva

Suroviny pro náplň:

125 g másla nebo margarínu, 250 g cukru, vanilkový lusk, 1 balíček vanilkového pudinku, 3 vejce, 500 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 200 g šlehačky, 100 g nasekaných lískových oříšků, 1 hrst červených okvětních lístků hluchavky a 1 hrst na konečné dozdobení koláče

Postup přípravy:

Všechny přísady pro přípravu těsta dáme do mísy a prohněteme. Dáme odpočinout. V mezičase si připravíme náplň koláče tak, že v míse smícháme máslo (nebo margarín) s cukrem, vanilkovým morkem, pudinkovým přáškem a vejci. Poté vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu, na hrubo nasekané lískové oříšky a hluchavkové květy. Dále ušleháme šlehačku a podmícháme ji do připravené tvarohové hmoty. Nyní si předehřejem troubu asi na 180⁰C a v mezičase zhotovíme vlastní koláč. Kruhovou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Poté vtlačíme do formy připravené těsto tak, aby pokrývalo celé dno formy a do výšky asi 3 cm také boční strany formy. Vytvoříme tak lůžko pro náplň. Nyní vpravíme na těsto tvarohovou náplň , kterou na povrchu uhladíme do rovna. V předehřáté troubě pečeme asi 1 hodinu. Po upečení koláče a jeho vychladnutí dozdobíme podle vlastní fantazie hluchavkovými okvětními lístky. Stejně tak to ale mohou být i jiné sezónní jedlé květy. Například fialka.

kolac upr

 

 

 

 

 

 

Text (recept) + foto: vlastní

Joomla templates by a4joomla