Suroviny: 2,5 l vody, 375 g cukru, 4 plátky citrónu, 10 čerstvých květenství černého bezu, snítka čerstvé meduňky, hrst růžových lístků (damašská růže, růže svraskalá nebo růže šípková), šťáva z půlky citrónu

Postup přípravy: Voda s cukrem se přivede do varu a nechá s vychladnout na teplotu rukou. Do vlažné tekutiny se hlavou dolů zavěsí 10 čerstvých květenství, přidají se 4 plátky dobře omytého citrónu, šťáva z půlky citrónu, snítka meduňky a hrst růžových lístků a nechá se při pokojové teplotě asi 7-10 dní probublávat. Nádobu překryjte plátýnkem a zagumičkujte. Poté se tekutina scedí a plní do pevných silnostěnných lahví (od šampusu), které byly předem vymyty a opláchnuty horkou vodou. Naplněné a korkovými zátkami uzavřené láhve se skladují při teplotě asi 15° C v temnu ve vzpřímené poloze. Zhruba za čtyři týdny je možno zkusit první láhev. Pozor při otevírání. Láhve mohou vybuchovat. Nápoj perlí a má květinovou chuť.

Nápoj opět obsahuje flavonoidy, kyselinu chlorogelovou, silici, soli draslíku a slizovité látky. Působí tedy poto a močopudně a antibioticky.

 

Zdroj: vlastní

 

Joomla templates by a4joomla