Recepty a receptury
Pokud potřebujete něco rychlého a osvěžujícího na uvítanou, pak zkuste tuhle májovou Bowli
Suroviny: 1-2 vrcholíky bezinkových květů, asi 100 g jahod (podle chuti), 0,7 l šampaňského, 0,2 l vody, snítka meduňky, pár okvětních lístků damašské růže, kolečka citrónu na dochucení
Příprava: Jahody nakrájíme na kousky a vhodíme spolu s bylinami do nádoby. Zalijeme pramenitou vodou a šampaňským. Necháme v chladu (nejlépe ve sklepě) při teplotě asi 10-12 nejméně 1 hodinu táhnout.
K dochucení můžeme přidat jedno až dvě kolečka citrónu. Podáváme chlazené.
Tento nápoj obsahuje kromě jiných látek hlavně glykosidy černého bezu (rutin a sambunigrin) a třísloviny. Působí mimo jiné povzbudivě na zažívací trakt a je tedy výborným uvítacím aperitivem nebo zažívacím digestivem.
Text + foto: vlastní