Pupeno je tady

Když jsem byla malá, ptala jsem se jednou mojí babičky: „ A Babi jaké roční období máš vlastně nejradši?“ Její odpověď mně udivila. „Jaro“ řekla. Hned jsem měla na jazyku další otázku: „ A proč? Na jaře se přece nedá ani sáňkovat, ani bruslit ani plavat? „To ne“, odpověděla, ale všechno se začíná krásně zelenat, pupenit a vonět a ve vzduchu je cítit zase nový život. „Hm“ zamručela jsem nepřesvědčeně. Až po létech jí dávám za pravdu a rozumím jí. Vždyť co může být krásnějšího a životu milejšího než sledovat, jak všechno bují, nalévá se čerstvou životodárnou mízou a jak prýští ze všech a do všech stran vůně nového začátku. Celou dlouhou, letos opravdu krutou zimu čekaly schovány pod cukerně-voskovo-pryskyřičnými teňounkými a přece mrazuvzdornými slupičkami pupenů nové lístky a květy na ten správný okamžik (apropos jde opravdu o chemicky unikátní sloučeninu, s unikátními vlastnostmi), na pupeno – tedy prosím pupen(jar)o. Jaká síla v těchto malých zázracích přírody tkví je jasno a samozřejmě jak jinak, důkladně zkoumáno. Já si dovolím tentokrát tolik nezabíhat do suchých informací, ale přenechat to spíše šťavnaté samozřejmosti účinků jarních rostlin, které znaly už naše Babičky. I ta moje. I když nebyla žádnou studovanou odbornicí. Jen prostě následovala svoje přirozené instinkty a selský rozum.

Tedy spíše laicky ,pár osvědčených jarních receptů ze všech možných koutků Vaší zahrady. Schválně píši koutků. Možná budete překvapeni kolik různých mladých opupeněných rostlinek pampeliška, bršlice, řebříček, jitrocel, sedmikráska, kopřiva, truskavec, čekanka, fialka, hluchavka, popenec …), které kolikrát jen zašlápnete nebo přehlédnete, najdete v jejích malých kouscích, chcete-li koutcích. Musíte ale sledovat spíše z hmyzí perspektivy. A výborný jarní salát bude na světě. V kombinaci s velikonočními vajíčky úžasná i v nás život probouzející mňamka. A pokud si dopřejete opravdovou jarní kůru, tak třeba někteří změní názor na tzv. plevel.

Ti prozíravější můžou pak zapíjet březovou šťávou. Je plná síly, vždyť musí pod tlakem proudit až do těch nejvyšších pupínků, někdy více než 15 m vysoko. Pro ty modernější, kromě spousty dalších látek v době rašení hlavně enzymatické povahy obsahuje také invertní cukr - směs jednoduchých cukrů D-glukosy a D-fruktosy. Dnes velice módní záležitost. Na snadě je také třeba čaj z březových pupenů nebo listů, osvěžující, omlazující. Může posloužit také pro ozdravení vlasů a vlasové pokožky.

Přineseme také tip jak na netradiční žlutou-žlutozelenou a červenou přírodní barvu, kterou pak můžete použít nejen na obarvení velikonočních vajíček. Rostlinou vydání se tedy plným právem stává bříza, vrostení jara. Víte, že v plném rozpuku proudí jejím tělem od kořenů vzhůru až 300 l tekutiny denně. Prostě zázračné. Zázračně březově čerstvé a v určitých podmínkách i prozíravé mít tento strom ve vlastní zahradě. Proč si přečtěte v rubrice Rostlina vydání.

V rubrice Tipy a nápady dále přineseme návod jak na sběr březové vody (upozorňuji jen z vlastních stromů, jinak je sběr zakázán) nebo výrobu velikonočních metliček. Tedy o velikonocích prosím všichni použít. Masáž prospívá nejen dívkám a ženám. A později poslouží do rozpadu jako hezký krbový doplněk. V rubrice Z naší dílny naleznete naše jarní dřevěné novinky, lžičku a voňavá kolečka.

Po nějaké době se také vrátíme jedním tipem k tématu vhodných rostlinných partnerů. Hledejte v rubrice S tebou je mi líp.

Tak honem ven do Pupenova

Vaše Vezáda

 

Rostlina měsíce

Bříza bělokorá - lat. Betula pendula

brizaO bříze by se toho dalo napsat opravdu hodně. Ponecháme si ji pro nás jako jednu z klíčových rostlin pro další vydání Občasníku a pro začátek se budeme hlouběji věnovat těm asi nejznámějším hojivým, kosmetickým a užitkovým produktům z břízy.

Pro radost a trochu symboliky pak také velikonočním ozdobám z březové kůry, i když právě zde by výčet možných výrobků vyšel na stránku. Pro svoji  voděnepropustnou  vlastnost  byla dříve používána pro výrobu nejrůznějších předmětů pro domácnost a také k ošacení. Tedy o  tom taky někdy příště.

 

Recepty a receptury

Čaj z pupenů břízy

Suroviny:

2 čajové lžičky nasbíraných březových pupenů nebo dvě čajové lžičky mladých březových lístků na 250 ml vody, kapka pálenky

 

Jarní kyškovka

Suroviny:

tři hrsti jemně nasekaných jarních bylinek (bršlice, kopřiva, sedmikrásky, pampeliška, fialka, jitrocel..), 5-7 lístků popence nasekaného na drobno, 10 lístků řebříčku nasekaného na drobno, 3 větší brambory, citronová šťáva z menšího citronu nebo polévková lžíce vinného octa, 125 g másla, 2 až 3 na tvrdo uvařená vejce, kyška (kyselé mléko), 2 polévkové lžíce hladké mouky, polévková lžíce cukru, sůl, pepř, voda

 

Tinktura z březových pupenů

Suroviny:

hrst březových pupenů, 0,5 l alkoholu (nejlépe domácího o procentuálním obsahu kolem 50)

 

Tipy

Březová košťát(k)a

Zde přinášíme návod na zhotovení tří různých druhů březových košťát(ek). Od toho nejjednoduššího po složitější. Záleží jen na vás jaký typ a postup zvolíte.

 

Přírodní barvy na vajíčka

Víte jak vznikla tradice barvení vajec ?

Již ve vykopávkách římsko-germánkých hrobů byly nalezeny jako jeden z darů mrtvému vejce jako symbol nového života a z mrtvých vstání. I církev převzala víru v sílu vajec. Věřící křesťané nejedli jako vyjádření zdrženlivosti po celou postní dobu žádná vejce. Do velikonočních svátků se jich nasbíralo docela hodně. Aby je udrželi trvanlivé a odlišili od čerstvých, byly vejce vařeny a barveny na červeno. Červená barva symbolizovala prolitou Kristovu krev. O velikonočních mších byla tato vejce pak brána do kostela k posvěcení.

 

Březové velikonoční ozdoby

Materiál: březová kůra o tloušťce asi 2 mm, konopný provázek

Pomůcky pro opracování: nůž, nůžky na papír

Postup: Ze staršího stromu vyřízneme podélně pás vrchní vrstvy kůry o šířce cca 15 cm, délce cca 20 cm a tloušťce cca 2 mm. Neodřezávejte ani tlustší ani delší pás. Svlékáte strom z kůže a to se mu také úplně nelíbí.

 

Březová voda

V období od začátku do poloviny března nařízneme do kmene staré břízy (průměr nad 30 cm) ve výši asi 1,5 m od paty kmene šikmý zářez do hloubky asi 5 cm. Do dírky vpravíme březový špalíček o délce asi 15 cm a průměru asi 1 cm. Pod špalíček upevníme sběrnou nádobu.

A teď jen nechat kapat, případně přiklopit.

Na zdarví!

 

Joomla templates by a4joomla